Умберто Еко  е италиански писател, философ-семиотик и медиевист, най-известен със своите

...
Умберто Еко  е италиански писател, философ-семиотик и медиевист, най-известен със своите
Коментари Харесай

За вечната слава първото, от което се нуждаете, е космическо безсрамие – Умберто Еко

Умберто Еко   е италиански публицист, философ-семиотик и медиевист, най-известен със своите романи и есета.

Цитати и биография: 

1. За безконечната популярност първото, от което се нуждаете, е галактическо дебелоочие.

2. Новите технологии убиват мисленето.

3. Смелостта е това, което те трансформира от съзерцател в участник.

4. Културата, не войната, циментира европейската еднаквост.

5. Колко спокоен би бил животът без обич! Колко безвреден, безбурен… и какъв брой отегчителен!

6. Винаги съм бил запленен от фалшификациите и от лъжата. Лъжата е фундаментален аспект на връзката. Тя е диалог за вероятни светове. За действителността би могло да комуникира даже едно куче. То обаче не може да лъже.

7. Според мен е значимо не толкоз да имаш мемоари, колкото постоянно да си разчистваш сметките с тях, да възобновяваш контакта си с детството, да преоткриваш хората от това време, някоя другарка, учителката, в която аз и приятелите ми постоянно ще сме влюбени. Аз употребявам доста детството си в своите книги

8. Книгата е нежно създание, което страда от разрухата на времето, опасява се от гризачи и непохватни ръце. Библиотекарят пази книгите освен от човечеството, само че също по този начин и от природата и посвещава живота си на войната със силите на забвението.

9. Романът е като дете. Поне две години би трябвало да се грижиш неразделно за него.

10. Човек написа за предишното постоянно с взор в сегашното.

11. Дейността на писателя се състои в това да „ основава “ своя личен четец.

12. Писмените творби в никакъв случай не трансформират сегашното, те могат само да трансформират бъдещето. Например, четете книга, която ви оказва надълбоко впечатление; последователно се трансформира вашият метод на мислене, вашата персона, и на следващия ден или вдругиден вие се държите по радикално друг метод. Онези, които се обръщат към интелектуалците с молба да решат световни проблеми, вършат неточност.

13. Средновековието има две лица. Първото е богословското, философското, монашеското, латинското. Това е по-скоро моето, в случай че се имат поради романи като „ Името на розата “ и „ Махалото на Фуко “. Другото лице е това на трубадурите, на селяните, едно подигравателно, войнствено лице, в което се приказват нови езици. Това е Средновековието на „ Баудолино “.

14. Хората цяла седмица чакат да стане петък, цяла година – да стане лято и цялостен живот – да са щастливи.

15. Истинският воин е постоянно един воин по простъпка.

16. Ако не тренираш паметта си, ставаш идиот; в случай че я обогатяваш, ще изживееш хиляди животи.

17. Не знам дали съм изпитвал огромни удоволствия. Вероятно отново поради католическото ми образование търсенето на щастието не е участвало в хоризонтите ми. Живея със съзнанието, че съм бил гален и не желая да се окайвам, би било малко прекомерно! Аз съм спокоен, чакам умерено гибелта си, като въпреки всичко не бих желал да свърша в пъклен страдания.

18. За „ Името на розата ”: Един другар ме беше помолил да напиша къса детективска новела, по която да направи сериал. Казах му, че в случай че направя това, тя ще се развива в Средновековието и ще бъде най-малко 500 страници. Разбира се, сериалът не се реализира, само че към този момент бях разпален по концепцията да напиша историята.

19. Понякога ненавиждам този разказ. Действително мисля, че някои от идващите книги са по-добри. Но това се случва на доста създатели. Маркес може да напише 50 книги, само че постоянно ще бъде помнен с „ 100 години самотност “. Всеки път, когато издам ново заглавие, продажбите на „ Името на розата “ скачат, защото хората вземат решение да прочетат най-известната книга преди новата.

20. Вярвам, че това, което ние ставаме зависи от това, което нашите татковци ни учат в разнообразни моменти, в които не се пробват да ни научат. Ние се формираме от дребни парченца мъдрост.

Инфо: http://magnifisonz.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР